Make your own free website on Tripod.com

 

Takaisin etusivulle--->

Juuri tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörii Naapurini Totoro -niminen animaatio. Se on yksi monista Suomessa julkaistuista Japanilaisista Anime-elokuvista. Elokuvissa niistä ovat pyörineet vain kuuluisimmat, kuten Henkien kätkemä ja Liikkuva linna. Melkein jokaisella R-kioskilla kautta maan myydään jonkinlaista Japanilaista sarjakuvaa, Mangaa. Näitä ovat mm. One Piece ja Ranma 1/2. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin Japanilaisen Hayao Miyazakin suosituimpiin elokuviin.

Liikkuva linna on ohjaajansa Hayao Miyazakin uusin Suomessa esitetty elokuva, jonka tarina on kirjoitettu Diana Wynne Jonesin romaanin mukaan. Tarina kertoo Sophie -nimisestä tytöstä joka on töissä hattukaupassa. Eräänä päivänä kauppaan ilmestyy ilkeä noita, joka muuttaa Sophien 90-vuotiaaksi mummoksi. Järkyttyneenä Sophie lähtee pois kotoaan ja päätyy erinäisten vaiheiden jälkeen turhamaisen velhon Haurun liikkuvaan linnaan. Tämä on Hayao Miyazakin elokuvista henkilökohtainen suosikkini. Kirja kannattaa lukea myös.

Naapurini Totoro tuli elokuvateattereihin ensimmäisen kerran syksyllä 2006, vaikka se julkaistiin Japanissa jo 1988. Itse en edes mennyt katsomaan sitä elokuviin, sillä vanhempani olivat nauhoittaneet sen minulle televisiosta kun olin pieni, ja meillä on se vieläkin. Totoro kertoo Mei -nimisestä pikkutytöstä joka muuttaa maalle isänsä ja siskonsa kanssa. Eräänä päivänä Mei näkee pihalla hassun valkoisen olion, ja lähtee seuraamaan sitä. Hän päätyy salaiseen paikkaan ja tapaa salaperäisen totoron...

Henkien kätkemä on siitä erikoinen, että Hayao Miyazaki oli jo eläkkeellä ennen sitä. Eräänä päivänä hän sai inspiraation ystävänsä tyttärestä ja päätti taas aloittaa ohjaajan työnsä. Henkien kätkemä kertoo tytöstä, joka on juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle. Uuteen kotiinsa ajaessaan hänen vanhempansa kuitenkin eksyvät, ja he päätyvät kummalliseen, hylättyyn teemapuistoon. Yön tullessa alkaa tapahtua kummia... Tämä elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa.

Lähde: Wikipedia