Make your own free website on Tripod.com

 

Takaisin etusivulle--->

Oletko koskaan miettinyt, miksi niin moni tyttö rakastaa hevosia ja poneja?
Syy ei aina ole aivan yksinkertainen.

Hevosia ja poneja on aivan laidasta laitaan. On pieniä, pulleita ja pörröisiä sekä suurempia, hoikkia ja kuvankauniita täysiverisiä. Kuka tahansa voi löytää itselleen sopivan hevosen niin luonteeltaan, ulkonäöltään ja kooltaankin. Monelle ihmiselle hevoset käyvät myös terapiasta, jos kotona on huolia tai on muuten vain onneton. Kiltti, pehmeä ja lämpöinen hevonen voi olla kuin jättimäinen nallekarhu. Tietenkin hevosia on myös haasteellisempia, vaikeasti hallittavia eli ns. 'kuumia' hevosia. Sellaiset sopivat hyville ratsastajille jotka aikovat kilpailla. Hevosella ratsastamisessa on yleensä sopivasti vähän kaikkea: Mukavaa ajankulua eläinten kanssa, haastetta ja hauskuutta. Hevosella ratsastaminen ei koskaan ole pelkkää matkustusta, kuten moni luulee. Itse asiassa se on yllättävän vaikeaa. Hevosen ohjaamisessa ei käytetä pelkästään ohjia, vaan myös ääni-, paino- ja pohjeapuja. Näitä neljää perusapua käyttäen hevosen saa taipumaan monenlaisiin kouluratsastuksen kiemuroihin ja hyppäämään jopa puolentoista metrin korkuisia esteitä. Jotkin hevoset ovat myös hyvin herkkiä ja alkavat temppuilla, jos ne eivät ymmärrä apujasi. Vaikka hevoset ovatkin ihania, ne ovat myös vaarallisia. Ne eivät yleensä tee mitään tahallaan, ellet itse uhkaa niitä jollain lailla. Huvikseen hevoset eivät koskaan vahingoita ihmistä. Jopa pelkkä hevosen astuminen jalallesi voi murtaa varpaasi. Hevosen hampaat eivät ole terävät, mutta ne satuttavat jos heppa puree kovaa. Myös ratsastaessa voi käydä onnettomuuksia, jos hevonen vaikka pelästyy jotain. Nämä onnettomuudet ovat yleensä kaikkein pahimpia, ja jotkut ovat jopa kuolleet hevosen selästä pudotessaan.

  Monet hevostytöt ilmoittavat lempiroduikseen suokin ja issikan. Mitä ihmettä? Suokki eli oikeastaan Suomenhevonen on yleensä luonteeltaan rauhallinen ja kiltti eikä se ole kovin suurikaan. Suomenhevonen on sitä paitsi Suomen ainoa oikea oma hevosrotu, jolla entisaikojen Hakkapeliitat ratsastivat sodassa. Noin 70-75% Suomenhevosista on ravureita. Toisiksi suurin prosentti on ratsuissa ja kaikkein pienin työhevosilla. Suomenhevosille on perustettu 4 kantakirjaa, jotka on tarkoitettu Ravureille, Ratsuille, Työhevosille ja Pienhevosille. Suomen pienhevonen on myös suomenhevonen, mutta se on ponikokoinen ja yleensä luonteeltaan temperamenttisempi. Mikään muu hevonen maailmassa ei vedä painoonsa nähden yhtä suuria kuormia, juokse maailmanennätysaikoja ravikilpailuissa, hyppää 130cm esteitä, suorita vaativia kouluratsastus liikkeitä kuin suomenhevonen. Kuvassa esiintyy Ylänummen hevostilalla asusteleva suomenhevosravuri Nummen Jokeri.
Issikka taas on Islanninhevonen, joka on vankkarakenteinen, ponikokoinen ja todella hyvä ratsu. Islanninhevoset ovat kotoisin Islannista, kuten nimikin jo sanoo. Ne ovat luotettavia ja rauhallisia ratsuja, ja kuten joskus sanotaan, voi jopa 90 -vuotias mummo vauva sylissään ratsastaa issikalla turvallisesti. Ne ovat kooltaan 120-145cm korkeita, mutta jaksavat hyvin kantaa aikuisen ja vetää kaksi kertaa oman painonsa verran kuormaa. Issikat ovat joka tapauksessa hyvin turvallisia ratsuja eivätkä yleensä säiky mitään. Issikat ovat juuri kylmähermoisuutensa takia loistavia vaellushevosia myös aloittelijoille. Islanninhevosissa on erikoista myös se, että kerran Islannista pois tuotua hevosta ei saa viedä takaisin. Islantiin ei myöskään saa tuoda muita hevosia, joten rotu on säilynyt samankaltaisena iät ajat. Issikoilla on myös kaksi ikiomaa askellajia, joiden nimet ovat Passi ja Töltti. Kaikki issikat eivät kuitenkaan osaa näitä kahta askellajia.

Siirrytäänpää sitten niihin hoikkiin ja kuvankauniisiin täysiverisiin. Täysiverisistä kaunein on eittämättä kuvassakin esiintyvä Arabialainen täysiverinen, joka on kotoisin Lähi-idän autiomailta. Beduiniit ovat kasvattaneet arabeja vuosituhansia kestävyytensä, voimakkuutensa ja rohkeuden takia, mutta monet pitävät arabialaisia maailman kauneimpina hevosina. Yleensä arabialaiset ovat joko mustia, ruunikoita, rautiaita tai kimoja. Kuvassa esiintyvä hevonen on ruunikko, rautias tarkoittaa punaruskeaa ja kimo valkoista tai harmaata. Arabianhevosta pidetään nykyään enimmäkseen näyttelyeläimenä, mutta se soveltuu loistavasti mm. maastoratsastukseen. Kyseinen laji vaatii kestävyyttä niin ratsastajalta kuin hevoseltakin. Toinen täysiverinen hevonen on Englannin täysiverinen, joka on yksi maailman nopeimmista roduista. Englantilaisia täysiverisiä käytetään yleisesti laukkakilpailuissa. Kolmas täysiverinen, Angloarabi, on syntynyt Englannin täysiverisen ja Arabianhevosen risteytyksenä.

Kuvat © Jenny K, Freefoto, Equusite - Nummen Jokerin kuva © Veera